salutari din departari

revista celor nici prea-prea, nici foarte-foarte
 
AcasaAcasa  FAQFAQ  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 28 aug. 2009 - Apologeticum: “Proiectul” misterios al manastirii de la Aiud

In jos 
AutorMesaj
Salutari
Admin


Numarul mesajelor : 462
Data de inscriere : 05/02/2009

MesajSubiect: 28 aug. 2009 - Apologeticum: “Proiectul” misterios al manastirii de la Aiud   Vin 28 Aug 2009, 13:34

“Proiectul” misterios al manastirii de la Aiud

de Apologeticum

Preluare de pe Apologeticum, 28 august 2009

Prin acest articol nu vrem sa picam sub osanda neascultarii fata de marele nostru duhovnic, Parintele Justin Parvu, care si-a afirmat public dorinta incetarii comentariilor rautacioase in privinta proiectului Aiud si care ar putea sa ne duca din dezbinare in dezbinare. Insa asistam la o mare nedreptatire si injosire a marelui duhovnic, fata de care nu putem sta nepasatori. Credem ca s-a creat o confuzie de termeni intre dezbinare si demascare. Noi nu ne-am dorit aceasta polemica si martori ne sunt cititorii acestui blog cat de mult am incercat sa promovam atitudinile marturisitoare ale parintilor nostri duhovnicicesti, cum ar fi parintele Amfilohie, si am apreciat lupta anevoioasa pe care a dus-o dl dr Pavel Chirila impotriva vaccinului Gardasil. Ce s-a intamplat, insa? In timp ce noi incercam sa ne vedem de problemele noastre si ne asteptam ca ce este da sa fie da si ce este nu sa fie nu si pentru ceilalti marturisitori si frati ai nostri ortodocsi, “altii” care acum arunca cu pietre in marele duhovnic, au lucrat pe la spate si au introdus veninul dezbinarii intre cei ce erau prieteni, intre P Justin, Pavel Chirila, P Amfilohie si altii. Ei au incercat sa corupa fiecare detinut in parte, sa mearga din om in om si sa semene samanta discordiei, cum ca ucenicii Parintelui Justin sunt neascultatori si razvratiti si ca il pot face pe marele duhovnic sa joace dupa cum vor ei. Si pentru ca in zilele noastre dragostea este putina, se pare ca samanta dezbinarii a rodit in sufletele unora.

Bineinteles ca ne-am fi dorit sa faca front comun cu noi, stiind multimea vrajmasilor neamului nostru si ai Ortodoxiei, dar ce ucenic poate rabda ponegrirea Parintelui sau? Cum puteam sta nepasatori la durerea vizibila a Parintelui fata de aceasta problema a Aiudului? Acesta a fost singurul motiv care ne-a indemnat sa demascam pe aceia pe care i-am considerat noi ca ar fi responsabili de semanarea urii si a dezbinarii. Au inceput mai intai printr-o diversiune, si anume: ca pricina principala a dezbinarii ar fi centrul martirologic. O MARE MINCIUNA. Pricina neintelegerii a fost proiectul, mai ales proiectul bisericii, pentru ca era normal sa se inceapa mai intai cu biserica si nu cu muzeul. P Justin a avut, dupa cum este prezentat foarte limpede in ultimul nr al revistei Atitudini, un proiect realizat de arhitectul Nicolae Tulban in colaborare cu teologul Marian Maricaru, un proiect deosebit (prevazut de la inceput in urma convorbirilor cu dr Pavel Chirila cu un centru martirologic), pe care ei nu l-au luat in seama si nici nu recunosc ca li s-a prezentat. Ce cusur gasesc acestui proiect si de ce nu au demnitatea sa recunoasca esecul primului lor proiect?

De mai bine de 5 luni de zile, d-l Puric nu a reusit sa prezinte opiniei publice proiectul pe care-l sustine. Se tot vorbeste de un al treilea proiect la care au ajuns acum, in urma esecurilor celorlalte, ce nu se incadrau in arhitectura ortodoxa. Insusi proiectantul cu care lucreaza d-l Puric a recunoscut ca proiectul sustinut de Parintele Justin este cel mai potrivit si ca nu stie ce vor de la el, plus ca acest arhitect nu este specializat in proiectarea de biserici.

Cu toate acestea, ei tin mortis sa se faca proiectul lor. Intrebarea este care e acela? Totul este cuprins de mister si de amanare la nesfarsit, ca astfel s-a ratat inceperea lucrarilor in aceasta vara, singurul sezon la noi, prielnic pentru lucrarile de santier. Mai nou se afiseaza cu numele Parintelui Justin, trambitand ca ar exista o colaborare.

Cerem organizarea unui concurs de proiecte pentru manastire + centru martirologic la Aiud, ca lucrurile sa fie transparente si nu impuse ca in cadrul unei dictaturi, promovandu-se astfel nonvalori.

De bun simt si cel mai firesc ar fi fost sa se uneasca toti in punerea in executie a proiectului sustinut de Patrintele Justin, la care s-a adaugat si sustinerea a peste 40 de fosti detinuti politic, cei mai indreptatiti moral sa ridice locas de inchinaciune pentru camarazii lor de suferinta.

Spre final, atragem atentia asupra unor personaje din blogosfera romaneasca ce permit denigrarea Parintelui Justin (la comentarii, fara sa le combata) si nu ar fi atat de grav daca detinatorii acestor bloguri nu s-ar numi Claudiu Tarziu si Razvan Codrescu, cei ce declara ca il sustin pe Parintele.