salutari din departari

revista celor nici prea-prea, nici foarte-foarte
 
AcasaAcasa  FAQFAQ  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Românul care poate prezice viitorul

In jos 
AutorMesaj
Salutari
Admin


Numarul mesajelor : 462
Data de inscriere : 05/02/2009

MesajSubiect: Românul care poate prezice viitorul   Sam 01 Aug 2009, 21:32

Românul care poate prezice viitorul


Preluare de pe site-ul EVZ.ro

Mirela Ciucur
Duminică, 02 August 2009


Emigrat în SUA la finele anilor ’60, la vârsta de 20 de ani, Adrian Bejan este unul dintre cei mai apreciaţi teoreticieni români din SUA. Profesor la Universitatea Duke, Departamentul de Inginerie Mecanică şi Ştiinţa Materialelor, Durham, USA, românul a dezvoltat o teorie care demonstrează, prin formule matematice, faptul că în natură formele geometrice sunt generate prin „distribuţia optimă a imperfecţiunilor, sistemul ca atare rămânând imperfect”.

Teoria constructală este predictivă şi oferă o nouă abordare asupra locomoţiei şi evoluţiei în lumea animală.

Împreună cu colegul Jordan D. Charles, românul, care a reuşit să plece din România socialistă prin intermediul unui concurs de burse organizat la universităţi din străinătate, a aplicat această teorie în sport şi a ajuns la concluzii uimitoare.

Bejan a absolvit Massachusetts Institute of Technology, în Statele Unite, şi a continuat cu un Master şi Doctorat în domeniul ingineriei mecanice. A reuşit să revină în ţară abia după 1989, când şi-a adus, în vizită, şi familia. Este căsătorit şi are trei copii, dintre care, Cristina Bejan, primul copil al românului, este implicată în proiecte culturale prin care doreşte să dezvolte scena teatrului românesc, prin proiecte inovatoare.

Mirela Ciucur: În ce fel se conectează teoria constructală cu recentele descoperiri în evoluţia atleţilor?
Adrian Bejan: Teoria constructala este un principiu primordial, general, care afirmă faptul că apariţia design-ului în natură este un fenomen universal, fizic, pe care l-am putea sumariza ca o tendinţă singulară: toate sistemele în mişcare sau dezvoltare/curgere, evoluează în timp în direcţia unei mişcări/dezvoltări mai simple, către un acces mai rapid şi mai simplu.

În timp, configuraţia existentă este înlocuită de configuraţii care asigură această mişcare mai accesibilă. Asemenea bazinului unui râu, aflat într-o continuă transformare şi îmbunătăţire în timpul ploii. Urmărirea acestei evoluţii este similară cu urmărirea unui film – de desene animate. Legea constructală este direcţia în care se mişcă rolele de bandă filmată şi faptul că pe fiecare ecran trebuie să se întâmple desene, nu spaţiu alb.

Evoluţia atleţilor poate fi legată şi de alte criterii? Mediul, vârsta, rasa ar putea avea vreo influenţă? Există posibilitatea creării unui stimul artificial care să grăbească acest proces sau vorbim exclusiv despre evoluţie constructală? Cum apreciaţi impactul acestei evoluţii asupra industriei sportive la nivel global?
Descoperirea pe care am făcut-o nu se referă neaparat la evoluţia atleţilor, fie unul anume sau mai mulţi. Se referă, de fapt, la evoluţia sportului. Sportul ilustrează acel fenomen de design pe care îl observăm cu uşurinţă dacă ne uităm la cei mai recenţi ocupanţi – ca viteza, masa, forma a corpului - ai podiumurilor de top, de la un eveniment la altul.

Aceasta este o paradă de imagini, un fenomen de evoluţie a imaginilor (design, desen). Cu legea constructală, previzionam, cu ceva timp în urmă, că evoluţia masei corporale pe pământ (întreaga masă animală) a progresat, astfel că viteza animală poate fi considerată un anume multiplu al masei corporale ridicate la puterea 1/6. Privind evoluţia celor mai rapizi atleti şi inotatori (viteza solicitată în competiţii) şi dacă ne raportăm la legea constructală, ne aşteptăm ca şi masa corporală să fi evoluat, în paralel cu înălţimea şi conformaţia fizică spre valori mai ridicate. Noi demonstrăm că tabelele de recorduri de viteză de la 1900 încoace confirma faptul că predicţiile legii constructale sunt corecte.

Aceasta înseamnă şi faptul că teoria constructală va continua să prezică şi să influenţeze evoluţia sportului şi în viitor numai dacă între timp, organisme de guvernare mai inţelepte nu se decid să stabilească categorii de greutate pentru atleţi şi înotători. În absenţa stabilirii acestor marje, astfel de sporturi pot deveni o piaţă din ce în ce mai mare pentru steroizi şi alte droguri ilegale. Concluzia în ceea ce mă priveşte este că avem, în acest caz, un exemplu evident despre efectele unei legi a fizicii: ne oferă şansa şi capacitatea de a ne gândi că lucrurile trebuie să fie într-un fel, înainte de a ne uita efectiv la natură, înainte de a avea dovezile). Cu principii ştiinţifice reuşim să prevedem viitorul şi numai după această etapă ne facem curaj să păşim în viitor, în siguranţă. Da, gândiţi-vă la asta şi explicaţi-le celor care nu cred că «cineva ar putea prezice viitorul». Se înşeală! Un mesaj către tineri: mergeţi la şcoală, învăţaţi despre ştiinţă (ştiinţa include şi ingineria), luaţi note mari şi va fi foarte bine pentru voi – veţi reuşi efectiv să fiţi designeri ai viitorului.

Legea constructala şi descoperirile recente au vreun efect şi în alte zone ale evoluţiei umane curente? Şi care ar fi acestea? Întreaga evoluţie a civilizaţiilor şi a umanităţii se întâmplă în legătură cu legea constructală, de la mişcarea noastră pe pământ, la istoria noastră de a dori şi a găsi mai multă putere motivantă, şi întreg fenomenul macroscopic al modelelor şi dinamicii sociale. Am început această direcţie de aplicare a legii constructale ca un capitol nou în cartea numită «Teoria Constructală a Dinamicii Sociale» (Springer, 2007). Aceasta şi alte idei pe care le dezvoltăm sunt postate regulat pe site-ul Constructal.org


----------------------------------

Interviu acordat, în exclusivitate, pentru Strada32.com, comunitate a românilor profesionişti din străinătate, şi evz.ro
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://salutaridindepartari.forumz.ro
 
Românul care poate prezice viitorul
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
salutari din departari :: Subiecte vechi :: Subiecte care nu si-au gasit, inca, un loc al lor-
Mergi direct la: