salutari din departari

revista celor nici prea-prea, nici foarte-foarte
 
AcasaAcasa  FAQFAQ  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Femeia care a auzit cutremurul

In jos 
AutorMesaj
Salutari
Admin


Numarul mesajelor : 462
Data de inscriere : 05/02/2009

MesajSubiect: Femeia care a auzit cutremurul   Lun 25 Mai 2009, 19:45

Femeia care a auzit cutremurul cu 30 de secunde înainte

Razvan Mihai Vintilescu

Preluat din Cotidianul, 26 Apr 2009

O bucureşteancă a povestit pentru Cotidianul cum un aparat de avertizare a cutremurelor i-a pus la dispoziţie 30 de secunde pentru a-şi părăsi apartamentul.

Marie Jeanne Ghigea şi aparatul care a înştiinţat-o cu o jumătate de minut înainte că vine cutremurulDin 1964, bătrânul bloc din cartierul bucureştean Militari, unde locuieşte Marie Jeanne Ghigea, a fost scuturat din somn de patru ori: în ’77, ’86, ’90 şi 2004. Ridurile şi crevasele de pe fa­ţadă o arată din plin. Şi nici pe dinăuntru nu stă mai bine. Sâmbătă seară, un aparat din apartamentul doam­nei Ghigea a ţiuit cu câteva zeci de secunde înainte ca unda cutre­murului să deranjeze bătrânul bloc pentru a cincea oară. Doamna Ghigea, de profesie inginer geolog, şi-a cum­părat în urmă cu două săptămâni apa­ratul care îi dă de veste când se produce un cutremur cu magni­tu­di­nea de peste 4,8 grade pe scara Rich­ter, cu 30 de secunde în avans faţă de momentul în care Bucureştiul este lovit. Publicitate

Inofensiv ca aparenţă, micul aparat colorat în alb şi portocaliu este de fapt un receptor de unde radio, care atunci când pământul intră în con­vulsii primeşte un semnal de la un centru de comandă şi începe să ţipe cât îl ţin acumulatorii. Dacă este un cutremur mare ţipă mai mult, dacă e mai mic, mai puţin.

„În prima secundă când l-am auzit, am îngheţat. Vorbeam la telefon cu vecina de la parter. Apoi, ca un robot, am făcut tot ce trebuia să fac. I-am spus vecinei să iasă afară, am luat rucsacul pregătit pentru situaţii de urgenţă de lângă uşă şi în 12-13 secunde am coborât în faţa blocului“, povesteşte Marie Jeanne Ghigea. Ruc­sacul de care vorbeşte este un ghioz­dan în care îşi ţine câteva haine pentru ea şi pentru fiul ei, o sticluţă de apă şi copii după toate actele ei: atât cele personale, cât şi actele casei. Mândră de faptul că nu a aruncat 500 de lei pe fereastră cu aparatul achiziţionat şi că abonamentul lunar de 20 de lei a fost util, ea începe să intre în detaliile zgâlţâielilor pământului, atunci când ne explică utilitatea sistemului de avertizare.

„Unda seismică e sferică, iar atunci când loveşte o clădire se des­compune în două: una care se mişcă precum o râmă, o sinusoidă verticală, care nu este periculoasă, şi alta care se mişcă, precum un şarpe, după o sinusoidă orizontală. Aceasta din urmă produce mişcări de forfecare şi este periculoasă pentru clădiri. Viteza ei este însă de câţiva kilometri pe se­cundă, ceea ce face ca, din momentul în care se produce în Vrancea, Bucu­reştiul să aibă jumătate de minut ră­gaz“, spune Ghigea. Sunt mai mulţi responsabili indi­recţi pentru achiziţia aparatului res­pectiv, unic în blocul său. Pe de o par­te, cutremurele din Italia. „Mulţi nu ştiu că şi în 1977, înainte de cutre­mu­rul din România, au avut loc şi nişte mişcări seismice în Italia. Iar cum acestea sunt ciclice, trebuia să mă aş­tept la aşa ceva“, explică ea. Pe de altă parte, ineficienţa autorităţilor. „Blocul de lângă noi a fost evaluat seismic. Blocul acesta, nu. Aşa că trebuie să îmi port singur de grijă. De aia mi-am fă­cut un plan de acţiune în caz de cutre­mur, mi-am făcut asigurare la casă şi am cumpărat acest aparat. Tocmai doream să exersez cu fiul meu ceea ce trebuie să facem, dar n-am mai apucat, pentru că a venit cutremurul“.

Sistemul de avertizare seismică fo­lo­sit de doamna Ghigea a fost in­ventat de o firmă privată, Foton 2000 SELF SRL. Aceasta a înfiinţat o structură numită Institutul Român de Seis­mologie Aplicată, are senzori proprii plasaţi în zona Vrancea şi un sistem propriu de transmitere a avertizărilor de urgenţă. „Centrul nostru de monito­rizare înregistrează unda iniţială. Prin unde radio, transmiterea aver­tizării e aproape instantanee, deoarece avem staţia noastră. Noi avem şi va­rianta de a transmite prin SMS averti­zarea, dar un coleg mi-a spus că sâm­bătă, în Pantelimon, a primit SMS-ul la o oră de la cutremur“, a explicat pen­tru Cotidianul Victorin Toader, unul din inventatorii sistemului de avertizare seismică. Tot el a precizat că sistemul radio folosit face ca aplica­bilitatea lui să fie redusă la aria muni­cipiului Bucureşti.

„Eu am noroc că stau la etajul doi şi pot să cobor în fereastra de 30 de secunde pe care o am la dispoziţie. Dacă însă e cineva care stă mai sus şi nu poate ieşi afară din bloc, se poate pune la adăpost într-un loc cât de cât sigur“, adaugă Marie Jeanne Ghigea.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://salutaridindepartari.forumz.ro
 
Femeia care a auzit cutremurul
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
salutari din departari :: Subiecte vechi :: Subiecte care nu si-au gasit, inca, un loc al lor-
Mergi direct la: